Kaupunki ilman identiteettiä? – Näyttelysuunnittelu & mediasisällöt

Vantaan kaupunginmuseossa avautui marraskuussa Kaupunki ilman identiteettiä? -näyttely, jonka näkökulmana on kulttuuriympäristö eli kaikki, mikä ympärillämme on ihmisten tekemää tai muokkaamaa. Toteutimme näyttely- ja mediasuunnitelmat sekä mediasisällöt Kaupunki ilman identiteettiä?- näyttelyyn.

Projekti lähti liikkeelle näyttelysuunnitelman rakentamisella, jossa Smile Audiovisualin luova johtaja Anssi Routalehto oli intensiivisesti mukana. Suunnittelu alkoi jo viime keväänä. Ensimmäiset luonnokset näyttelysisällöstä olivat lennokkaita. Näyttelyyn haluttiin tuoda elämyksellisyyttä ja näyttävyyttä koronan tuomien raamien puitteissa. Näyttelyn sisältö vitriinejä, projisointeja ja tapetteja myöden on Smile Audiovisualin suunnittelema.

Vantaan kaupunginmuseon projektissa halusimme tehdä asioita uudesta näkökulmasta. Vaikka yrityksemme pitkä kokemus painottuu b2b-yritysviestintään- ja markkinoinnista, näyttelyn suunnittelussa ja sisältöjen toteutuksessa löytyi yllättävän monta yhtymäkohtaa. Kyse ei ollut vapaammat kädet antavasta taidenäyttelystä, vaan tarkkoja yksityiskohtia sisältävästä asiantuntijatietoa välittävästä näyttelykokonaisuudesta. Tavoitteena oli kertoa vantaalaisuudesta kiinnostavien sisältöjen ja elämyksellisyyden kautta, ja lisäksi hyödyntää tehokkaasti olemassa olevia materiaaleja, kuten esineitä ja valokuvia. Näyttelyn suunnittelussa ja toteutuksessa tuli ottaa huomioon faktisten asioiden lisäksi tietysti myös asiakkaan näkökulma.

”Näyttelysuunnittelijoiksi Vantaan kaupunginmuseolle on valikoitunut perinteisesti arkkitehtejä, lavastajia ja graafikoita. Meillekin tämä oli tosi uutta lähteä toteuttamaan näyttelyä yrityksen kanssa, jonka aiempi tekeminen on painottunut enemmän audiovisuaaliselle puolelle. Saimme uusia tuoreita ideoita näyttelyn toteutukseen”, kommentoi Vantaan kaupunginmuseon projektikoordinaattori Maiju Hautamäki.

Lapset ovat tärkeä kohderyhmä ja heille haluttiin näyttää museo kiinnostavana paikkana. Sama pätee aikuisiin. Aikuiset haluavat myös elämyksiä tiedon lisäksi. Tänä päivänä museot kilpailevat yhä enemmän erilaisten elämysten kanssa. Museoon ei lähdetä tylsistymään vaan siellä halutaan kokea. Myös sosiaalinen media on tullut keskeiseksi osaksi museoita. Somen avulla voidaan jakaa oma museoelämys myös muiden kanssa.

Näyttelyssä on esillä myös Smilen tuottamat dokumenttielokuvat Vantaalaisesta kulttuuriympäristöstä. ”Tärkeintä dokumenteissa oli saada vangittua aidot sensuroimattomat reaktiot Vantaalaisuudesta. Aiheina identiteetti ja kulttuuriympäristö ovat sellaisia, jotka nivoutuvat hienosti yhteen. Vantaalainen identiteetti tai kulttuuriympäristö ei ole pelkästään Tikkurila, Myyrmäki tai Helsinki-Vantaan lentokenttä. Vantaa on yllättävän laaja ja tämä tuli ottaa huomioon myös visualisoinneissa”, kommentoi kuvaajana ja ohjaajana toiminut Santtu Miikkulainen.

Tässä lyhyet esittelyt dokumenteistä.

Kaupunki ilman identiteettiä? Näyttely vantaalaisista kulttuuriympäristöistä 7.11.2020–31.12.2021, Vantaan kaupunginmuseo, Tikkurilan vanha asema, Hertaksentie 1

Avoinna ti–pe klo 11–18, la–su klo 11–16

Näyttely on tällä hetkellä suljettuna koronarajoitusten vuoksi.

Comments are closed.