Tonnin videot meiltä ja mitä sillä saat?

Voiko tonnilla tehdä hyvän videon? Vastaus on: kyllä voi. Yksinkertaistaen, tonnilla saa tonnin videon. Samoin kuin tonnilla saa tonnin verkkosivut ja tonnilla saa tonnin auton. Autosta puhuttaessa kahdella tonnilla saa kenties vähän uudemman auton ja viidelläkymmenellä tonnilla saa vielä paremman. Tonnin video täyttää monenlaisia tarpeita ja voi olla hyödyllinen sisältötyyppi sisältömarkkinoinnissa. Teemmekö me tonnin videoita? Kyllä teemme, kaikkihan niitä tekevät!

Se, että tonnin videot oli taannoin iso uutinen, kertoo hintamielikuvasta. “Video on kallista”. Videon hintaa ei mitata missään maailman pörsseistä, eikä sillä ole omaa maailmanmarkkinahintaa kuten öljyllä, kaasulla ja kullalla. Videon hinta on siis vaikea määrittää. Tonnin video mielletään samanlaiseksi asiaksi, kuin kympin ämpäreitä saisi nyt viidellä eurolla. Ikäänkuin videoiden hinta olisi pitkään ollut liian korkea ja nyt on tarjolla hyvää Ikea-laatua, eli samaa muovia kuin muutkin myyvät, mutta tuhdisti halvemmalla. Tonnin videot ovat oikeasti ihan hyviä ja niitä kannattaa hyödyntää!

Mitä tonnilla saa? Tonnilla videoasiantuntija suunnittelee videota puolipäivää, eli käytännössä asiakkaan speksaamana suunnittelee kuvaukset, sopii kuvauspaikan ja käy kuvaamassa. Seuraavana päivänä hän leikkaa siitä valmiin kokonaisuuden. PAM! Video on valmis. Hintaan sisältyy suunnittelua, kuvausta, editointia ja kalustoa. Aikaa kuluu pari päivää. Millaisella kalustolla tuolloin kuvataan? Esimerkiksi Canon C100:lla tai vastaavalla kevyellä videokameralla. Millaisella ryhmällä tuo kuvataan? Mies ja kamera, tarpeen mukaan pari valoa. Kalustoon budjetista menee noin viidennes. Syntyy tämän tyyppinen video, jonka toteutimme Suomen Eläinsuojeluyhdistykselle pro bono -hengessä.

Voiko sitten olla kalliimpia tuotantoja, eli kannattaako videoon investoida enempää kuin tonni? Onko kalliimpia autoja kuin tonnin autot? Tonnillakin saa jo videon. Kyse on enemmän siitä mitä halutaan viestiä ja millä tasolla se halutaan viestiä. Tuotannon suunnitteluun saadaan kulumaan viikkoja. Käsikirjoitukseen, spiikkitekstiin, kuvakäsikirjoitukseen, rekvisiitan hankkimiseen, castingiin, kuvauspaikkojen etsimiseen, aikatauluttamiseen, graafiseen suunnitteluun, animointiin… Tämä kaikki ei synny yhdessä aamupäivässä. Myöskään ihmiset eivät tee työtä ilman palkkaa. Tehtäessä isolla porukalla rahaa menee näyttelijöiden, mallien, maskeeraajan, valomiesten, äänittäjän, kuvaajan, assistenttien, tuottajan, ohjaajan, lasvastajan, käsikirjoittajan, animaattorien, graafisten suunnittelijoiden ja monien muiden työpanokseen. Tämä kaikki nostaa lopputuloksen laatua, mutta harvoin syntyy pro bono -hengessä. Tämän lisäksi kalusto maksaa. Pelkästään laadukkaan elokuvakameran, kuten Arri Alexan, vuokra on reilut tuhat euroa päivältä esim. Kinos Rentalsissa, Mutasen Elokuvakonepajalla ja Angel Filmissä. Tämän lisäksi tietysti objektiivejä, valokalustoa, äänityskalustoa, dollyä, kraanaa, kopteria, stabilaattoria, kuljetuskalustoa ja paljon muuta. Kuvauspäiviä voi olla monta, joten niin kuvaushenkilöstön kuin kuvauskalustonkin hinta tulee kertoa kuvauspäivien määrällä. Eroaako lopputulos kahdessa päivästä yhden miehen voimin tehdystä tuotannosta? Eroaa. Eroaako se tarpeeksi vai olisiko tonnin video tarpeeseenne ok? Tämän tiimoilta voidaan tavata ja keskustella. Esimerkiksi tässä tuotannossa budjetti oli monta kymmentä kertaa suurempi.

Tässä pieni taulukko tuhannen ja usean kymmenentuhannen euron videon eroista:

 

Tuote 1000€ >10000€
Konseptointi Ei Kyllä
Workshopit Ei Kyllä
Käsikirjoitus Ei Kyllä
Kuvakäsikirjoitus Ei Kyllä
Kuvauspaikkojen etsintä Ei Kyllä
Casting Ei Kyllä
Kuvaukset Kyllä Kyllä
Kuvauspäiviä 0,5 1->
Kuvausryhmän koko 1 3->
Äänisuunnittelu Ei Kyllä
Graafinen suunnittelu Ei Kyllä
Animointi Ei Kyllä
Editointi Kyllä Kyllä
Värimäärittely Ei Kyllä
Kommenttikierrokset 1 3
Enkoodaus Kyllä Kyllä
Toimitus asiakkaalle Kyllä Kyllä

Mikä muu eroaa? Projektin parissa työskentelevien ammattilaisten määrää pystytään tietysti isommalla budjetilla kasvattamaan. Siinä missä tonnin videossa menemme ad hoc -pohjalta, kolmenkymmenentonnin videossa toimimme äärimmäisen suunnitellusti. Ja tottakai kuvauskalustokin on mitoitettu hieman toisenlaisen lopputuloksen mukaan. Tonnin video toimii kevyenä sisältöpalasena muun viestinnän ja markkinoinnin joukossa. Tonnilla saa ihan hyvän haastatteluvideon mies ja kamera -tekniikalla. Tonnilla saadaan myös synnytettyä vaikkapa kevyt animaatio, jos animaation elementit ovat jo valmiina.

Palkkojen osalta hyvää osviittaa kuvaushenkilöstön osalta saa Temen palkkataulukosta ja esimerkiksi näyttelijöiden osalta Näyttelijäliiton palkkataulukosta. Malleja kuvauksiin välittävät useat agentuurit, joista jokainen hinnoittelee mallit oman hinnastonsa mukaan. Spiikkerit, maskeeraajat, assistentit ja muut rakentavat hinnoittelunsa pohjautuen liiton suosituksiin tai oman yrityksensä hintapolitiikkaan. Ja kaikki on tietysti aina neuvoteltavissa projektin mukaan.

Videon hinta ei siis ole absoluuttinen, muutoin kuin silloin kun se speksataan tarkasti. Videolle ei ole yhtä hintaa, kuten ei ole lenkkimakkaralle, autoille tai verkkosivuillekaan. Kuten todettiin, hinta riippuu monesta muuttujasta. Mekin tuotamme videoita moneen lähtöön. Tonni on videolle pieni budjetti, mutta sillä päästään liikkeelle – ja tärkeintä on löytää yhteisymmärrys tavoitellusta lopputuloksesta.

Comments are closed.